Namjerno usredotocene

5. tjedan ~ Naša prijateljstva {Božja odredba i svrha}


5. tjedan je, djevojke, a da li znate što to znači?! Službeno smo NA POLA PUTA ovog proučavanja… možete li vjerovati?! Bio je to, pun nadahnuća, koji mijenja živote, mjesec zajedničkog druženja zbog Božje Riječi, i želimo da znate da ste PREDIVNI. Zaista – iskreno – predivni, zato što vam je vrijeme sa Bogom postala navika u vašem svakodnevnom životu, a onda i radi podlaganja Njegovim načinima, tako da se možete preobraziti više nalik Isusu. Stvarno smo ponosne ovdje. 🙂 Obećajte da nećete sada odustati… mi ZNAMO da Bog ima puno više za nas u sljedeća četiri tjedna!!


{5. tjedan} nas dovodi na sljedeću temu fokusa: naša prijateljstva. Kakav samo dragocjen dar nam je Bog dao: stvaran život živih bića sa kojima dijelimo naše živote ovdje na zemlji…

 

{Ako ne možete vidjeti video, pogledajte ovdje}

Biblija sadrži nekoliko primjera prijateljstava iz stvarnog života (sjetite se – David i Jonatan, Ruta i Naomi, Ilija i Elizej), i zapamtite da je čak i Isus izabrao da ga okružuju prijatelji za vrijeme svoje službe ovdje na zemlji.
Dok proučavate i tražite kako slaviti Boga u svojim prijateljstvima ovaj tjedan, evo nekih stvari koje možemo sabrati iz ovotjednog čitanja Biblije: 
1. Bog nas je stvorio za odnos. Od vremena stvaranja, Bog je uvidio da nije dobro za čovjeka da bude sam (Postanak 2,18). Nekoliko je puta kroz Pismo koncept ”zajedništva” sa drugima spomenuto: “ne propuštamo svojih sastanaka…”, ”tješite se uzajamno…”, ”pazimo jedni na druge da se potičemo…”, ”Zato, tješite se uzajamno i izgrađujte jedan drugoga…”, ”hrabrite jedni druge dan za danom…”. Bog nam je jasno predočio da nismo dizajnirani da bismo živjeli u izolaciji, nego radije u zajednici, u ohrabrivanju onih oko nas. 
2. Budući da živimo u palom svijetu, naša prijateljstva su nesavršena. Ovotjedni stihovi govore o oprostu, podnošenju jedni drugih, i namjernoj izgradnji drugih, umjesto rušenja. Naša grešna sklonost je sebičnost u našim prijateljstvima, ali Bog ima bolji način. Njegova Riječ nas podsjeća, koliko je do NAS, da živimo u miru sa svima (Rimljanima 12,18). U prijateljstvima neće uvijek biti lako, a zasigurno, prijateljstva nisu isključiva želja da ugodimo sebi. Imamo odgovornost pred Bogom da budemo davatelji milosti i budemo u miru sa svima. 
3. Naša prijateljstva služe svrsi. Prava prijateljstva su daleko više od povremenog provođenja vremena zajedno samo da bi se zabavili (iako to može biti važan dio!). Kršćanska prijateljstva bi nas trebala izoštriti u našoj vjeri (Mudre izreke 27,17), i pomoći nam da čvrsto stojimo u dnevnoj borbi protiv grijeha kako bi sve više nalikovali slici Krista. Prijateljstva sa nevjernicima proslavljaju Boga kad je naša namjera voljeti ih poradi evanđelja: kako bi ostavili na njih dojam našim primjerom, i djelom Duha Svetog, i tako oni došli do spasonosne vjere u Krista. Kakva velika svrha sa obje strane! 
U ovom ubrzanom tempu, vođenim tehnologijom, pitam se da li prijateljstva licem u lice, koja u skladu sa tim ”dolaze usporedo”, postaju sve više izgubljena umjetnost. Da li zamjenjujemo stvarne životne odnose sa online poznanstvima? Da li tražimo nesavršenosti drugih, ili smo velikodušno brzi na ohrabrivanju, oprostu i ljubavi u našim prijateljstvima? Čak štoviše, da li smo se izolirali do točke koja ometa evanđelje? 
Bože, pomozi nam da sa namjerom ulažemo u naša prijateljstva sa Tvojom svrhom na umu, kako bi se tvoje ime moglo uzdići visoko…

Bolje je dvojici nego jednome, jer imaju bolju plaću za svoj trud. Padne li jedan, drugi će ga podići; a teško jednomu! Ako padne, nema nikoga da ga podigne.

~ Propovjednik 4,9-10 

Pod Njegovim nogama,


Whitney 

{5. tjedan} Izazov: Napišite pismo prijatelju koji vas je “izoštrio“ u vjeri. Zahvalite im na njihovom utjecaju, i spomenite im konkretne načine kako ih je Bog upotrijebio u vašem životu, kako bi vam pomogao da rastete bliže Njemu. Tada molite kako Bog može upotrijebiti VAS, kako bi i vi bili takav prijatelj nekome ovaj tjedan.


{5. tjedan} Plan čitanja:

 
 
{5. tjedan} Stih za pamćenje:

Leave a Reply

Your email address will not be published.Required fields are marked *

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.