2 Samuelova

5 načina da ojačaš svoju vjeru u Božja obećanja

“Nevolja je uobičajena u životu vjernika, poraz nije.” – Pastor F. Dean Hackett

Ovo možda nije jako ohrabrujuća izjava, ali činjenica je da njenu istinu vidimo skoro na svakoj stranici u Bibliji.

Od korica do korica vidimo Boga koji obećaje nekome nešto predivno, vanredno, čudesno. Zatim vidimo kako toj osobi život ide u potpuno drugom smjeru, prije nego što vidimo ispunjenje tog obećanja.

David je bio pomazan za kralja u 1. Samuelovoj, u 16. poglavlju.

Ne samo da nije postao odmah kralj, Šaul je sve do kraja 1. Samuelove knjige proveo u ljutitoj ljubomori, loveći Davida kroz cijelo kraljevstvo u pokušaju da ga ubije.

Tada dolazimo do 2. poglavlja u 2. Samuelovoj i Šaulov sin je postavljen za kralja Izraela, dok je David kralj Judeje.

I Davidu je to sasvim u redu.

U stvari, dva poglavlja dalje, vidimo grupu ljudi koja ide ubiti kralja Izraela, misleći da pokazuju vjernost Davidu ako ubiju sina njegovog neprijatelja.

Ne samo da nisu ostavili s time dojam na Davida, već ih je dao ubiti zbog njihovog ubojstva, baš kao što je dao ubiti čovjeka koji je ubio kralja Šaula, umjesto da je spasio život kralja Šaula.

Da, ubojstvo koje su učinili dovelo je do toga da je David postao kralj nad cijelim Izraelom…

ali postoji lekcija koju treba naučiti od Davida u svemu ovome.

David je primio Božje obećanje godinama prije nego je uopće postao kralj, ali nije očekivao da se ispunjenje tog obećanja dogodi odmah.

Odbio je da se raduje zbog Šaulove smrti, smrti njegovog neprijatelja i čovjeka kojeg će nasljediti na prijestolju. Ne samo da se nije radovao Šaulovoj smrti, već je i tugovao zbog njegove smrti.

Baš kao što je tugovao i zbog smrti Išbošeta, čovjeka koji je kraljevao nad pola Davidovog kraljevstva.

David nije pokrenuo ispunjenje Božjih obećanja. On je vjerovao u Božje vrijeme i snagu da ispuni ono što je obećao.

David je odbio da obeshrabrenost i razočarenje rastu u njemu kada ga je Šaul progonio.

David je odbio kušnju da ogorčenost i ljutnja u njemu rastu, čak i osvetoljubivost. On je prije odabrao sačuvati poštovanje prema pomazanom kralju Izraela (prvo Šaulu, zatim Išbošetu).

David je sačuvao srce velike vjere u Božju ruku u svim okolnostima; znajući da u svakoj situaciji, bez obzira koliko užasna mogla biti, Bog izvodi plan koji će proizvesti predivan kraj koji će Njemu, Bogu donijeti slavu!

Dolazimo do 2. Samuelove i 5. poglavlja. David je napokon učinjen kraljem cijelog Izraela.

Božji plan je konačno ispunjen.

Pitam se je li David uzeo sebi vremena i zamislio se nad godinama koje su prošle od kada je dobio obećanje i ispunjenje tog obećanja.

Jesi li upravo sada u tom položaju? U vremenu između dobivenog Božjeg obećanja i ispunjenja tog obećanja?

Ne dozvoli da te obeshrabrenost, razočarenje i kušnja ometu u primanju ispunjenja obećanja.

Božja ruka neće se pokrenuti prije pravog vremena. Abraham je to naučio na težak način. Svaki pokušaj čovječji da ispuni Božje obećanje proizvest će nevaljale posljedice.

Umjesto toga nađi vremena za ovih pet stvari:

5 načina da ojačaš svoju vjeru u Božja obećanja

1. Proučavaj velike Božje muškarce i žene u Bibliji

Pismo je ispunjeno mnogim primjerima Božje vjernosti onima koji hodaju Njegovim putovima, usprkos nevoljama sa kojima su se suočavali. U stvari, vidimo kroz njihove živote kako ih je nevolja pripremala za obećanje!

Toliko puta vidimo nevolju samo kao napad neprijatelja. Ali, Bog koristi zle stvari koje neprijatelj planira kao sredstvo da ojača naš karakter i ojača našu vjeru u Njega. Tako kada je obećanje ispunjeno nastavljamo hodati u vjernosti Bogu, a ne upadamo u kušnju da su nas naša dobra djela dovela do ispunjenja obećanja.

Dok čekaš na ispunjenje Božjeg obećanja proučavaj velike Božje ljude u Bibliji i uči iz njihovih primjera o povjerenju, vjernosti Bogu i Njegovoj Riječi.

2. Promišljaj o obećanjima u Pismu

Bog nam je dao tisuće obećanja u svojoj Riječi.

Dok čekaš na ispunjenje Njegovog obećanja, napravi proučavanje o obećanjima u Pismu, vodi dnevnik o njima i počni se svakodnevno moliti kroz ova obećanja kao jedan od načina da ojačaš svoju vjeru u Boga i Njegovu Riječ.

3. Usmjeri se na ono što Bog radi u tvom životu upravo sada

Tako često gledamo u daljinu, gledamo samo što nam je Bog obećao, a potpuno zapostavimo ono što upravo sada On radi u našem životu!

Činjenica je da je put do obećanja jednako važan, kao i ispunjenje tog obećanja, jer nas svaki korak na putu priprema da živimo vjerno u tom obećanju.

Zastani na tren i zapitaj se: “Što Bog radi upravo sada u mom životu?”

Uzmi vremena da vidiš Njegovu ruku na djelu u svom životu i tada zapitaj sebe: “Kako me ovo priprema za Njegovo obećanje?”

Uči samu sebe da svakodnevno budeš svjesna što Bog radi sada. Tako nećeš biti usmjerena na ono što će biti u budućnosti i nećeš propustiti Njegovu ruku sada.

4. Razvijaj zahvalno srce u svako doba

Jedna od opasnosti sa kojima se suočavamo u periodu pripreme za ispunjenje Božjeg obećanja je dozvoliti obeshrabrenosti, nezadovoljstvu i razočaranju da rastu u našem srcu.

To je posao neprijatelja da nas ometa tako da nikada ne dođemo do obećanja koje Bog ima za nas!

Jedna od najboljih zaštita protiv neprijateljskih strategija je da svakodnevno razvijamo zahvalnost u svom srcu, zahvalnost Bogu za sve što nam je dao i učinio u našem životu i za sve što upravo sada radi.

Vodi dnevnik zahvalnosti tako da svakodnevno zapisuješ 5 stvari za koje si zahvalna, nastojeći da ne ponavljaš ono što si već zapisala.

5. Izgrađuj život obožavanja

Jedna od najzapostavljenijih dnevnih kršćanskih disciplina je obožavanje.

Mislimo na obožavanje kada smo u crkvi, okruženi svojom crkvenom obitelji, slušajući tim za slavljenje kako svira naše omiljene pjesme i pjevajući zajedno sa njima.

Ali, koliko često imamo vremena da pjevamo i obožavamo kod kuće kao dio našeg vremena sa Bogom?

Uzmi svoj omiljeni CD i počni svakodnevno pjevati. Kada pjesme obožavanja ispune tvoje srce, stani i pjevaj, digni svoje ruke i iskreno obožavaj Boga.

Izgrađuj svakodnevno život obožavanja Boga:

Objavljuj tko je On

Objavlju što je učinio

Objavljuj Njegovu veličanstvenost

Objavlju Njegovu dobrotu, vjernost i ljubav

Dok ispunjavaš ovih pet stvari vidjet ćeš da će tvoja vjera rasti, postat će jača i snažnija. Poput Davida imati ćeš veliko povjerenje u Božju ruku, čak i onda kada ne možeš vidjeti izlaz iz trenutnih okolnosti!

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.Required fields are marked *

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.