Izlazak

5 karakteristika našeg moćnog Boga {Izlazak 7-10}

ZALAZAK SUNCA

Pitanje na koje želim danas odgovoriti glasi: Što saznajemo o karakteru Boga  u Izlasku 7-10?

To pitanje si možemo postaviti svakodnevno nakon čitanja Biblije. Puno puta skočimo na proces primjene, a ima toliko toga za naučiti  o Božjem karakteru dok proučavamo Njegovu Riječ. Nemojte to propustiti!

Za one koji se koriste e-udžbenikom Izlazak, upoznati su sa SOAK metodom proučavanja Biblije. No za one koji nisu, riječ SOAK je akronim za slijedeće:

S – S kao Pismo

O – O kao opažanje

A – A kao aplikacija (primjena)

K – K kao klečanje u molitvi

Daljnje raščlanjivanje slova“O” ide ovako (iz udžbenika):

Pogledajte retke ili redak koji ste ispisali. Zapišite jednu ili više opaski. Što vam iskače? Što saznajete o karakteru Boga iz stih redaka? Je li tu obećanje, zapovijed ili učenje?

Evo 5 karakteristika o našem moćnom Bogu {iz Izlaska 7-10}

 

  1.  Božja riječ je istinita. 

Svaki put iznova, Bog govori Mojsiju da veli Faraonu i upozori ga o dolazećim pošastima. Mojsije je poslušan. On govori Faraonu točne riječi Božje i nakon što ovaj odbija pustiti narod … Bog čini kao što je rekao i pušta pošasti.

Božja riječ uvijek je istinita. Ono što on veli – to će i učiniti.

  1. Bog zna što volimo i što ne volimo.

Moja kći uhvatila je prošlog ljeta žabu i držala je u kantici jedan dan prije nego ju je pustila. Žaba u kantici je slatka, ALI žabe u mojoj kući, sobi, na mom krevetu, u loncima za kuhanje – e to NIJE slatko!

Bog je točno znao što je radio. Znao je da čovjek ne voli ni krv u vodi, ni žabe u krevetima, skakavce, obade, čireve, tuču, niti tamu. Bog zna što volimo i što ne volimo. Svaki dobar i savršeni dar dolazi odozgor …

Matej 7:11 govori, “Ako dakle vi, iako zli, znate dobrim darima darivati djecu svoju, koliko li će više Otac vaš, koji je na nebesima, dobrima obdariti one koji ga zaištu!!”

  1.  Nitko ne može ponoviti silna djela Božja!

Faraon je sazvao sve svoje egipatske čarobnjake i vračare da ponove pošasti. Oni jesu ponovili pretvaranje vode u krv … i žabe. Ali stvarno, zar ne bi bilo bolje da su krv vratili u vodu i načinili da žabe nestanu? To nisu mogli.

Zatim u 8. poglavlju, pokušali su načiniti komarce i nisu mogli… u 9. poglavlju vračari nisu mogli ni doći pred Mojsija radi čireva po svom tijelu.

Šah-mat.

Nijedna sila nije poput našeg moćnog Boga!

  1.  Bog je svoj narod izdvojio i primili su Njegove blagoslove, tada i zauvijek. 

Kad je Bog spuštao pošasti na Egipat, Svoj je narod zaštitio. U poglavlju 8 piše:

Ali ću toga dana izuzeti gošenski kraj, u kojem živi moj narod, te se ondje obadi neće pojaviti, tako da znaš da sam ja Jahve u središtu zemlje. Tu ću razliku napraviti između svoga i tvoga naroda. To će znamenje biti sutra.

I ponovno, u  9. poglavlju veli:

“ Razlikovat će Jahve stoku Izraelaca od stoke Egipćana, tako da ništa što pripada Izraelcima neće stradati.’« Jahve je odredio i vrijeme, rekavši: »Sutra će Jahve izvesti ovo u zemlji.« Sutradan Jahve tako i učini. Sva stoka Egipćana ugine, a od stoke Izraelaca nije uginulo ni jedno grlo. Faraon je istraživao i uvjerio se da od izraelske stoke nije uginulo ni jedno grlo. Ali je srce faraonovo ipak otvrdlo i nije pustio naroda.

Bog je zaštitio Svoj narod.

  1.  Bog želi da je Njegovo ime slavljeno po cijelom svijetu!

Svrha svih 10 pošasti sažeta je u Izlasku 9:16. Bog veli:

16Poštedio sam te da ti pokažem svoju moć i da se hvali moje ime po svoj zemlji.”

Božji naum za svih 10 pošasti je da bi mi hvalili Njegovo ime po svoj zemlji.

Da bi vidjeli kako nijedan bog nije naš Bog!

Nijedan bog ne može ponoviti Njegova djela.

Nijedan bog Njega ne može zaustaviti.

Samo nas naš Bog može izbaviti.

Bog želi da Njegov narod govori o Njegovoj silnoj moći i hvali Njegovo ime po svoj zemlji.

Pogledajte, tisuću godina nakon događaja sa 10 pošasti, zajedno čitamo ovdje on-line i slavimo našeg velikog Boga, za izbavljenje svoga naroda.

Činimo baš onako kako On želi!

Bog nije izveo ova silna djela u skrivenoj sobi. Ne, izveo ih je pred stotinama tisuća ljudi i zabilježio je to u Svojoj riječi, tako da se Njegovo ime zauvijek hvali i slavi.

Zauvijek, Njegov narod može crpiti snagu iz Njegovih moćnih djela.

Zauvijek, Njegov narod može predavati svoje živote Njemu.

Zauvijek, Njegov narod će slaviti Njegovo ime do kraja svijeta.

To je naš Bog!

Bojiš li se hvaliti Njegovo ime pred obitelji, prijateljima, suradnicima ili kolegama u razredu? Sjeti se – ti pružaš Boga koji je jači od idola, novca, ljepote, popularnosti, poslovanja, utjehe ili uspjeha. Ne popuštaj strahu. Ukaži im na jednoga velikoga istinskog Boga, koji ima moć spasiti!

Hodajte s Kraljem,

Courtney

Leave a Reply

Your email address will not be published.Required fields are marked *

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.