2 Samuelova

2. Samuelova ~ Život kralja {Uvod}

Život  kralja Davida

Od čuvanja ovaca do upravljanja zemljom

 

“Uzeo sam te od ovčinjaka, od toga da ideš za ovcama, da budeš vladar nad mojim narodom, nad Izraelom.” 2. Samuelova 7,8

 

Biblija je ispunjena ljudima snažnih osobnosti, ali u toj povorci nitko ne ide ispred Davida. Njegov je život bio vihor, odakle su bljeskale slike umjesto munja.

Vidimo ga kako svira harfu, piše pjesme, bori bitke, glumi ludost, pleše silovito slaveći Boga. Vidimo njegovo lice isprugano suzama kada je doznao za smrt svog najbližeg prijatelja.

Vidimo ga na njegovu krovu kako požudno promatra Batšebino kupanje.

Vidimo kako prorok Natan upire svoj prst u njega, optužujući ga za preljub i ubojstvo.

Čujemo Davidov glas ispunjen krivnjom, pun bola upućen Bogu vapeći za život svog tek rođenog djeteta.

Vidimo Davida, pognute glave dok posrće van Jeruzalema, dok ga progoni sin s namjerom da ga ubije.

David je preživio krize koje bi u životu imali desetine ljudi.

Nekako, on se uvijek vraćao nazad. Nekako, on je sačuvao žestoko pouzdanje u Boga.

1. i 2. Samuelova knjiga ne opisuju ga kao osobu bez greške, niti kao savršeni model snage i hrabrosti.

David je imao uočljive slabosti. Ipak, pokazuje nam se kao i Izraelcima: on je živio život potpuno, do kraja. Sve što je učinio, ispravno ili pogrešno, činio je svim srcem.

U svojoj ljubavi prema Bogu, David nije ništa zadržao za sebe.

 

Iscjeljenje rana dobivenih u ratu

Dok nam 1. Samuelova govori o Davidovoj mladosti i njegovom, dugom progonstvu, 2. Samuelova usmjerena je na  Davida kralja koji vodi, ujedinjuje, nadahnjuje svoje ljude. Njegovo vrijeme u pustinji je završilo. Druga vrsta kvalitete se tražila od kralja.

David je naslijedio rastrzanu zemlju. Njegov južnjački narod (Judejci) prepoznali su ga kao kralja. Šaulov sin, podržan moćnim generalom, pokrenuo je građanski rat za prijestolje.  Ružne, zakulisne borbe su slijedile: spletke, ubojstva i izdaja.

Čak, nakon što su Davidovi suparnici uklonjeni, mir je bio nesiguran.

Ako David ne uspije iscijeliti ratne rane, kod sjevernjaka (Izraela) ljutnja može nastaviti tinjati. Davidova odlučna djela pokazuju mudrost i nepokolebljivost. On pravedno kažnjava ubojice iako su oni očekivali zahvalnost. David pokazuje poštovanje prema svojim neprijateljima oplakujući njihovu smrt.

Od prvog dana na prijestolju, David se ponaša kao kralj svog naroda, ne samo svojih sljedbenika. Sjeverna plemena ubrzo dolaze k njemu, predajući se njegovu vodstvu.  (2. Samuelova 5,1-3)

Sljedeći je Davidov potez bio osvajanje Jeruzalema. Ljudi su rekli da je to nemoguće; planinski Jeruzalem bio je neosvojiv. David ga je osvojio i učinio Jeruzalem svojim novim, političkim i vjerskim, glavnim gradom. Smješten na granici između sjevera i juga, Jeruzalem je bio simbol novog narodnog jedinstva, temeljenog na povjerenju u Boga.

To je bio samo početak. David je poveo ujedinjena plemena Izraela da učine  što je malo tko mogao sanjati. Pobijedili su zastrašujuće Filistejce, jednom i zauvijek. Skoro preko noći, mali, uplašeni narod Izraelaca postao je siguran. Učvršćene granice omogućile su trgovinu i Izrael je procvjetao. (Davidov sin Solomon je svoje bogatstvo požnjeo, najvećim dijelom, iz ovoga.)

Prirodno, Davidova popularnost se uvećala.

 

 

Ubojica i preljubnik

Ali, Davidova je vladavina, također, imala ironične tragedije.

2. Samuelova ih ne pokušava prikriti. David je mogao voditi narod, ali nije mogao svoju djecu. Njegovo neunčikovito roditeljstvo, umalo je uništilo sve što je postigao kada je njegov neosjetljiv sin Absolom poveo pobunu.

2. Samuelova oslikava Davida, bez dotjerivanja njegovih mana. On je bio ubojica i preljubnik, vođa sposoban za okrutnost.

Unatoč  svemu, David je bio najveći kralj Izraela. U najnižim svojim trenucima pokazao je snagu svog karaktera. Nikada nije bio osvetoljubiv prema svojim protivnicima. David je preuzimao punu odgovornost za svoje pogreške.

Nastojao se sjećati da je počeo kao obični pastir. Snaga koja mu je pomagala bila je samo Božja milost i vjerovao je da Bog ima pravo i oduzeti tu snagu.

Kroz svoju ljubav za Boga i njegov zapanjujući osjećaj duboke zahvalnosti za sve što je Bog učinio za njega, David je postao živo otjelotvorenje Izraela kakvog je Bog želio.

Kao kod svih istinski velikih vođa, David je učinio da njegova zemlja napreduje, ne samo onim što je on učinio, već tko je on bio.

 

 

Kako čitati 2. Samuelovu

2. Samuelova nastavlja, bez pauze, tamo gdje je priča završila u 1. Samuelovoj.Ove dvije biblijske knjige u stvari su bile jedna.

Razlika je da David, koji je jednom gledao samo kako da preživi, sada traži način kako da ujedini jako podijeljenu zemlju. Ovako velika odgovornost postavila je iznimno veliki pritisak na njegove kvalitete kao vođe.

Možemo proučavati njegov život i učiti o vodstvu.

Također, možemo proučavati od 11. do 20. poglavlja i vidjeti kancerogene posljedice vođinih osobnih grijeha i slabog vodstva u obitelji.

Poglavlja 21 – 24 izgledaju kao dodatak koji donosi važne događaje i činjenice za vrijeme Davidovog vladanja.

Veliki dio priča iz 2. Samuelove nalaze se i u knjizi 1. Ljetopisa, od 11. do 21. poglavlja. Često prenesenih od riječi do riječi.

 

Preneseno iz:  The Student Bible, NIV Notes by Philip Yancey and Tim Stafford, Zondervan Bible Publishers, Grand Rapids, MI USA, 1986.

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.Required fields are marked *

%d blogeri kao ovaj: