Namjerno usredotocene

4. Tjedan – Vaš brak {Namjerno usredotočene}


Prošli utorak navečer preko 3 milijuna ljudi uključilo se u raspravu Evolucija protiv Stvaranja između Bill Nye, „znanstvenog momka“ i Ken Ham, „osnivača Muzeja stvaranja“. Koliko je važna ta rasprava za naš današnji odlomak?

Vidite, ako ne vjerujemo da je Knjiga Postanka 1 istinita – tada je ono što čitamo u Knjizi Postanka 2 nevažno.

Hebrejima 11,1-3 kaže:

„A vjeraje već neko imanje onoga čemu se nadamo, uvjerenost u zbiljnosti kojih ne vidimo. Zbog nje stari primiše svjedočanstvo. Vjerom spoznajemo da su svjetovi uređeni riječju Božjom tako te ovo vidljivo ne posta od nečega pojavnoga.“

 

Znači, vjerom smo povjerovali Bogu da je riječju stavio svijet u postojanje. Bez stvaranja – ne postoji Adam, ne postoji Eva, ne postoji urođenost grijeha, a time nema potrebe za Spasiteljem. Po tome, Božja riječ nije Božja riječ. Dakle, po vjeri uzimamo da je Bog stvorio Adama i Evu.
U Postanku 2 nalazimo definiranu ulogu supruge, i o tome je današnji 2-minutni video:(ako ne možeš vidjeti – klikni ovdje)

 

Znam da ovo nisu jednostavne riječi za prihvatiti jednoj modernoj ženi današnjice. No, jednostavno je potpuno predivno kad živimo po Božjem planu za brak.

Ponekad smo u iskušenju misliti kako je u drugim brakovima trava zelenija nego kod nas. Zamišljamo kako drugi imaju nešto bolje od onog što mi imamo, i mi to želimo. Ne možemo vidjeti prljavštinu iz našeg kuta. Možda je trava super zelena u prednjem dijelu dvorišta, ali u stražnjem dijelu prepuno je mrtvih točaka sakrivenih od poznanika.


Da budemo iskreni, susjedi sa naše obje strane doslovno imaju zeleniju travu. Oboje imaju vrtne prskalice i više vremena pridaju svojim dvorištima. Njihova dvorišta izgledaju prekrasno! Naša su, sa druge strane, izgorjela od sunca svako ljeto, a jedine zelene točke su one koje susjedove prskalice poprskaju na naše dvorište. Hahah! Mogli bi imati isto što imaju i naši susjedi kad bi jednostavno zalijevali i posvećivali vrijeme našoj travi!

Ovaj isti princip vrijedi u braku. Prije nego napustimo brod koji tone ili ostanemo nezadovoljni, pitam se da li smo zalijevali i posvećivali vrijeme našem braku, o kad bi samo mogli biti oni sa „zelenijim“ brakovima!
Evo kako zalijevati vaš brak:

  

1) Prihvatite činjenicu da su svi brakovi manjkavi.
Kao što dr. Gary Chapman kaže, „Sukobi nisu dokaz da ste u braku sa pogrešnom osobom. Oni jednostavno potvrđuju da ste čovjek.“
2)   Učinite svog supruga drugim prioritetom iza Boga.
Preokrenite vaše prioritete tako da vaš brak ne bude na zadnjem mjestu, i naći ćete nekad izgorjelu travu kako počinje ponovno rasti.

3) Izdvojite redoviti večernji spoj (čak i ako ne možete napustiti dom, objavite posebnu večer nakon što djeca odu na spavanje). 
 
Provedite neko vrijeme jednostavno uživajući u vašem suprugu. Držite se za ruke, ljubite se, razgovarajte, i slušajte. Usporite i uživajte jedno u drugom kao kad ste prohodali! 
4) Smiješite se svom suprugu. 
 
Iskren osmijeh je jednostavan, ali neodoljiv.   
5) Ako je vaša „trava“ na nekim mjestima tamne boje, nastojte se posebno moliti za ta područja.
Ne dozvolite si zaspati i umrijeti! Ako je potrebno, potražite stručnu pomoć u pronalasku načina kako zalijevati zapaljena područja i omogućiti im da ponovno rastu. 
           6) Ne zapostavljajte svoj brak i ne pretpostavljajte da će samo od sebe rasti.

Isto kao što moja tamna trava neće postati zelena sama od sebe, tako i moj brak neće cvjetati sam od sebe. Kako bi ostao zdrav, vaš brak treba vašu pažnju. Disciplinirajte se da tome nastojite. 

 
4. Tjedan: Plan čitanja

 

4. Tjedan: Stih za pamćenjeOvotjedni izazov:


Svi mi imamo muževe sa različitim potrebama. Nemojte propustiti blagoslov da svom suprugu budete na pomoć. Koja su područja na kojima bi mogle raditi kako bi bile bolja potpora i ohrabrenje?
Hodajte sa Kraljem,

 

 


 

Leave a Reply

Your email address will not be published.Required fields are marked *

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.