Marko

4 savjeta za proučavanje Biblije kada si rastrzana

Zadnje 3 godine imam namjeru posaditi vrt.

Mislim da bi stvarno bilo predivno imati svoje rajčice, salatu, krastavce, paprike…i kada mi treba povrće samo izaći van i odabrati svježu, neprskanu hranu za moju obitelj!

Vjerujem da je zemlja oko naše kuće vrlo dobra za sađenje, ali ima jako mnogo kamenja. Tvrda je. Nekoliko puta sam ubacila sjeme i ono što sam dobila bilo je stvarno jadno.

Treba vremena za okopati i očistiti zemju tako da može dati zdravi plod. Ali, do sada smo imali puno važnjih stvari, kao što je obnova kuće. Priznajem, sađenje vrta nije bio moj prioritet. Izađem vani i igram se s djecom, razgovaram sa susjedima, i dalje naše dvorište ostaje bez cvijeća i bez vrta.

Jednog dana ću, valjda, imati vremena za čišćenje i okopavanje i uljepšati naše dvorište. Ali, bojim se to neće biti ove godine.

rastrzana

U Marku 4, Isus je koristio zemlju kao primjer naših srca i sijanje sjemena kao primjer Njegove riječi.

Isus spominje 4 vrste zemlje: tvrda zemlja po kojoj su ljudi hodali, zemlja puna kamenja, zemlja puna trnja, i dobra zemlja, pripremljena za sađenje.

Ljudi, koji su kao prva vrsta zemlje, nisu uopće spremni za Božju riječ. Njihova srca su skroz tvrda i sjeme samo stoji na površini.

Oni, koji su kao druga vrsta, su površni. Žele primiti Božju riječ…samo bez obaveza i bez očekivanja da moraju nešto promijeniti u svom životu. Božja riječ ne može previše rasti u njima jer nema mjesta za korijen, previše je kamenja u njoj.

Oni, koji su kao treća vrsta, su rastrzani. Oni prime Božju riječ i ona raste u njima, ali pored Boga imaju jako puno drugih obaveza, kao korov u mom dvorištu, što ga još nisam stigla  očisiti. Korov raste i širi se jako brzo i uskoro ono što sadiš nestane, jer nema mjesta za rasti.

Oni koji su kao četvrta vrsta, imaju pripremljenu zemlju. Njihovo srce je mekano i čisto tako da sjeme pada u zemlju i raste…i daje plod.

 

Koja si ti zemlja? Je li tvoje srce spremno za Božju riječ ili si tvrda ili rastrzana vrsta zemlje? Mislim da je najveći problem kod nas da smo rastrzane. Imamo puno obaveza. Probudimo se i spremimo se za posao, dođemo kući i imamo još puno posla: rublje, posuđe, večera, djeca, domaća zadaća. Pored toga imamo obaveze u crkvi, roditelje koji trebaju pomoć i učiteljicu koja nas je pozvala na sastanak. Kao da to nije dovoljno, tu je Facebook, Twitter, Instagram, Periscope, Pinterest, email, YouTube, televizija i radio, koji ometaju naš fokus.

Kada imamo vremena za Božju riječ? Kada imamo vremena dopustiti toj riječi da raste u nama? Da bi Božja riječ rasla, trebamo razmišljati o njoj i meditirati o njoj i tek tada može donijeti plod u našem životu.

Tu su 4 savjeta za proučavanje Biblije kada si rastrzana:

  1. Odaberi vrijeme. Imam određeno vrijeme ujutro kada ustanem i odmah napravim čaj i provedem vrijeme s Bogom. Ne upalim računalo niti ne gledam mobitel. Znam, ako samo pogledam mobitel ili računalo mogu zaboraviti na vrijeme s Bogom, jer “samo 5 minuta” postane pola sata ili sat vremena.
  2. Odaberi mjesto. Najbolje je odabrati mjesto gdje nema stvari što će ti odvlačiti pažnju. Nastojim pospremiti dnevni boravak navečer, kada djecu odu spavati, jer ne mogu biti koncentrirana kada su oko mene igračke, knjige, i posuđe. Razmišljam o tome navečer i pipremim moju “sobu molitve”.
  3. Pripremi materijale. Imam kutiju gdje imam sve potrebno za moje vrijeme pobožnosti: Biblija, dnevnik, kemijske olovke, drvene bojice, listići papira, knjige o molitvi i priručnik za proučavanje. Svako jutro uzmem tu kutiju i ne moram ništa tražiti jer sve što trebam je u njoj. Shvatila sam da sam više usredotočena dok pišem, pa pišem molitve i opažanja dok čitam odlomke.
  4. Postavi podsjetnike. Možeš koristiti sat na mobitelu ili zamoliti sestru da ti pošalje poruku svaki dan, ali postavi podsjetnike da nađeš malo vremena razmisliti o onom što si čitala ili naučila iz Božje riječi. Imam listiće papira i na njima pišem stihove koje pamtim. Nekoliko puta na dan ih pogledam i na glas govorim stihove, te razmišljam što oni znače meni i za moj život.

Sve ovo mi je, stvarno, puno pomoglo da moje vrijeme s Bogom ne bude samo čitanje, već sađenje Božje riječi u moje srce, da Njegova riječ donosi plod o mom životu!

Leave a Reply

Your email address will not be published.Required fields are marked *

%d blogeri kao ovaj: