Zahvaljivanje

4 načina kako njegovati zahvalno srce

Jesi li ikada primjetila da prirodno ne živimo “zahvaljujući”.

Naravno, postoje ljudi koji “vide čašu punu do pola”, koji se trude biti optimistični i zato misle više pozitivno. Ali, to nije ono što sam htjela reći.

Htjela sam reći da je činjenica da prirodno ne živimo tako da smo bez prekida svjesni malih stvari u životu, za koje bi trebali biti zahvalni.

Ono što sam vidjela je da oni koji tako žive najčešće se vraćaju na određeni događaj u svom životu kada su snažno postali svjesni svoje smrtnosti i duboke potrebe da vrijeme koje im je preostalo žive kao primjer drugima.

Zahvalnost je nešto što treba razvijati, njegovati.

Kao božanski karakter, zahvalnost nije dar ili osobina sa kojom smo rođene. To je duhovna disciplina koja se mora razvijati, trenirati i rasti u našim životima.

Vjerujem da nas zato Pismo upućuje, iznova i iznova, da budemo zahvalne, da zahvaljujemo stalno i bez prestanka.

Jesi li se ikada upitala kako bi bilo živjeti sa nekim tko bez prestanka zahvaljuje?

Nailazim da je čudno vidjeti da kao društvo mi klevećemo ljude koji tako žive. Zovemo ih “Pollyana” (djevojčica iz romana koja je uvijek bila zahvalna i vidjela samo dobro u drugima, čak i kad su bili nepravedni prema njoj, op.prev.), kažemo da imaju ružičaste naočale i rugamo se da ne žive u realnosti.

Kao da stvarnost traži da budemo cinični, negativni i kritični.

Kada se loše stvari dese dobrim ljudima, oni imaju dva izbora:

  • Dozvoliti negativnim okolnostima da ih ogorče, učine ciničnima i ljutitima.
  • Dozvole Bogu da Njegova milost radi u njihovim srcima tako da On izvede dobro iz negativnih okolnosti i proslavi se kroz sve to.

Zamisli kakav bi to bio život kada bi stalno na okolnosti odgovarali tako da dozvolimo Bogu da vrši djelo milosti u našim srcima?

To nije prirodan odgovor, ali može biti uzgajan kroz discipliniranost i obnovu našeg uma.

Četiri su načina na koji možemo njegovati zahvalno srce, tako da živimo život zahvaljujući bez prestanka.

1. Učeći i promišljajući Pismo

Ako želimo obnoviti svoj um, mora nam biti dnevni zadatak učiti i promišljati Pismo. Učenje i biblijska meditacija stihova iz Pisma obnavlja um da dođe u suglasnost sa Božjim mislima.

Ovo zamjenjuje negativni način razmišljanja sa Božjom Rječju tako da se u teškim situacijama ne vraćamo na negativnosti, sumnju u same sebe, kritičnost i cinizam, već se radije okrećemo biblijskim objavama i principima.

2. Moli Božju Riječ

Ovo je drugačije od učenja i promišljanja. Sigurno, pomoći će da radiš i jedno i drugo, ali u stvari je ovo potpuno drugačije.

Moleći Božju Riječ, ti svoje trenutne okolnosti uzimaš i dolaziš po tim pitanjima u suglasnost sa Bogom.

Recimo da počneš osjećati progonstvo na poslu jer si kršćanin. Tvoj šef ti daje manje radnih sati, namjerno te stavlja da radiš nedjeljom pa ne možeš ići u crkvu ili te omalovažava pred drugima. Možeš moliti Božju Riječ da dovedeš svoje srce u ispravan odnos sa Bogom i čuvaš se od gorčine i ljutnje.

“Bože, Tvoja Riječ kaže da nijedno oružje skovano protiv mene neće uspjeti i proglasit ću krivim svaki jezik koji na sudu protiv mene ustane. Ti kažeš da je to moja baština od Tebe i da moja pravednost dolazi od Tebe. Sada molim da oružje koje je neprijatelj skovao protiv mene na mom poslu ne uspije! Ne samo to, neka to oružje bude za njegovo uništenje! Molim Te da osudiš i ugasiš jezik neprijatelja protiv mene i izboriš pobjedu za mene na mom poslu. Molim Te da ovo bude svjedočanstvo Tvoje veličine i sile i donese Tebi slavu. U Isusovo ime. Amen.”

Nauči uzeti Pismo, Božju Riječ, učiniti je osobnom i primijeniti na tvoje trenutne okolnosti. Tako ćeš vidjeti svoj život iz Božje perspektive i kroz leće Pisma.

3. Vodi dnevnik

Ovo je navika koju bi svaki kršćanin trebao naučiti i razvijati. Vjerujem to iz nekoliko razloga.

Prvo, pisanje je veoma moćno. Usporavajući svoje misli da bi ih zapisali rukom, naš proces razmišljanja se produbljava i postajemo svjesniji svojih osjećaja.

Zaista vjerujem da usporavajući i postajući mnogo pažljiviji za ono što je u našem srcu, vidjet ćemo Božju ruku na djelu u područjima svog života gdje toga prije nismo bili svjesni.

Drugo, imajući napismeno sačuvano sve za što smo zahvalni, možemo se vratiti nazad i podsjetiti sami sebe o Božjoj dobroti. Vidimo taj primjer kroz cijelo Pismo.

Kroz cijeli Stari i Novi zavjet čitamo ponovljena izvješća kako je Bog oslobodio svoj narod, pobjedio u bitkama za njih i kako ih je On oslobodio od njihovih neprijatelja. Netko može dokazivati kako se Biblija ponavlja, ali pažljivijim ispitivanjem vidimo da ponavljanje Božjih djela iznova i iznova, ohrabrilo je srca Božjeg naroda u Gospodinu.

Oni su podsjećali svoja srca da ono što je Bog učinio u prošlosti, On će to iznova učiniti!

Ovo je važna navika za nas danas.

Pobjede koje je Bog dobio prije 20 godina, danas su možda zaboravljene. Ali, imajući pisani podsjetnik držat će ih u prvom planu naših misli dok se podsjećamo Božje dobrote i veličine!

4. Obožavanje

Definicija obožavanja je opisivanje vrijednosti.

Božja vrijednost nije određena onim što On predstavlja nama.

  • Što je On učinio za nas.
  • Što On nama znači.
  • Što mi osjećamo za Njega.

U stvari, Njegova vrijednost, uopće nema ništa sa nama! Njegova vrijednost je određena onim tko On jest.

Kada maknemo sebe potpuno iz te slike i usmjerimo se na tko je On: Njegovo ime, Njegov karakter, Njegovu snagu i Njegov suverenitet, kada je to fokus našeg obožavanja, tada dobivamo perspektivu vječnosti.

Najednom, naše okolnosti više nas ne preplavljuju u usporedbi sa vječnošću!

Stoga ne malakšemo; naprotiv, premda naš vanjski čovjek propada, ipak se nutarnji iz dana u dan obnavlja. Jer nam malenkost naše nevolje, koja je samo trenutačna, donosi mnogo obilnije i vječno breme slave, budući da mi ne gledamo na ovo vidljivo, nego na ono nevidljivo: jer ovo vidljivo je privremeno, a ono nevidljivo je vječno. 2. Korinćanima 4,16-18

Leave a Reply

Your email address will not be published.Required fields are marked *

%d blogeri kao ovaj: