Uncategorized

3 razloga za potjerati neprijatelja

3 razloga za potjerati neprijatelja

Prije nego što sam našla Dobro Jutro Djevojke (odnosno, Good Morning Girls na engleskom), priključila sam se online proučavanju Biblije, gdje smo čitali Bibliju kronološki. Bili su forumi i čitali smo poglavlje po poglavlje te  smo pisali svoja opažnja na forumima – slično kao i u DJD. Bilo je vrlo zanimljivo čitati što je Bog otkrio drugima.

Ali ono što mi je bilo tužno je bila reakcija jedne žene na stihove kada je Bog zapovjedio Izraelcima da potjeraju ili unište neprijatelje.

Sjećam se kako je pisala: “Ne razumijem zašto bi Bog pun ljubavi i milosti zapovjedio jednom narodu da unišiti drugi narod! Moj Bog ne bi to nikad zapovjedio! Čitajući ovakve odlomke, skoro izgubim svoju vjeru u potpunosti!”

Odgovorila sam joj i pokušala objasniti zašto bi Bog zapovjedio takve stvari, ali od toga dana više nije posjetila stranicu. Bilo mi je žao.

Zašto bi Bog to govorio?

Ima tri razloga zašto moramo potjerati neprijatelja. Vidimo ovo upozorenje:

“Ako stanovnike zemlje ispred sebe ne potjerate, onda će oni koje od njih na životu ostavite biti trnje u vašim očima i bodljike u vašim bokovima; dosađivat će vam u zemlji u kojoj budete živjeli i postupit ću s vama kako sam mislio postupiti s njima.”

Kada čitamo dalje Bibliju, vidimo da im je zaista tako bilo. Nisu potpuno potjerali stanovnike zemlje. Nisu se samo borili s njima nego su često miješali  štovanje Boga sa štovanjem drugih bogova, što im je donijelo Božji sud!

3 razloga za potjerati neprijatelja

 

1. Bog ne može prebivati sa zlom. Kanaanaci su zaista bili zao narod. Žrtvovali su djecu svojem bogu. Bog je znao da ako bi dopustio Kanaanacima da žive skupa s Izraelcima, onda bi Kanaanaci izopačili Izraelce.

Zanimljivo je kako to ide.

Postajemo slični osobi s kojom se najviše družimo. Bez obzira što smo svjetlo svijeta i trebamo utjecati na tamu, ako se sprijateljimo s tamom, ne utječemo više mi na tamu nego  tama na nas!

Da, živimo u ovom svijetu, ali ne da budemo dio svijeta… ne da se sprijateljimo sa svijetom, nego da širimo Božje kraljevstvo. Ne smijemo zaboraviti našu sudbinu.

Moramo potjerati neprijatelja jer ne mogu svjetlo i tama prebivati zajedno!

 

2. Ako ne potjeramo neprijatelja, ponovo će nas zarobiti. Nemoj misliti da je u trenu kada je Bog nas spasio, neprijatelj samo legao i rekao: “Jao meni. Izgubio sam jednog roba! Nema veze, imam ih još puno.”

Neprijatelj nas neće pustiti tek tako!

Ne! Njegova je namjera da te zarobi i drži u ropstvu; i čim te Bog oslobodi, on će dati sve od sebe da te ponovo zarobi. Ako slučajno mislimo da ne moramo baš toliko puno potjerati neprijatelja, već smo izgubili tu bitku.

Vidimo u Bibliji – i u povijesti – koliko puta su Izraelci bili zarobljeni jer nisu shvatili dovoljno ozbiljno Božju zapovijed; potjerati i uništiti neprijatelja!!

 

3. Ako ne potjeramo neprijatelja, ukrast će nam Božji blagoslov. Isus je rekao: “Kradljivac dolazi samo da ukrade, zakolje i pogubi.

Neprijatelj nije zadovoljan time da prebiva mirno pored nas i pusti nas živjeti onako kako mi želimo. To je bajka! Neprijatelj po definiciji znači da je protiv nas. Znači, neprijatelj je neprijatelj jer nas želi uništiti. Kada ne bi imao takvu namjeru, ne bi bio neprijatelj!

Ako mislimo da ne moramo potpuno potjerati neprijatelja, izgubit ćemo Božji blagoslov jer će on pljačkati sve dobre stvari što nam Bog daje… jer ne želi da živimo radosno… jer nam je neprijatelj!

Ako želimo živjeti blagoslovljeno, radosno i pobjedonosno, moramo u potpunosti potjerati i uništiti neprijatelja u našem životu!

 

Bog ima dobre stvari za  nas, ali da bi primili blagoslov Njegovih obećanja, moramo prvo ispuniti sve Njegove zapovijedi.

Nažalost, unatoč tome što su Izraelci rekli da će učiniti sve što je Bog govorio, nisu to učinili, a cijena njihove neposlušnosti bila je velika.

 

Ne želim živjeti poraženo nego pobjedonosno!

Potjerat ću neprijatelja gdje god ga nađem da živim u potpunosti Božjih blagoslova i obećanja!

Leave a Reply

Your email address will not be published.Required fields are marked *

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.