Galaćanima

3 načina da tvoja vjera ojača

Vjera – je li ju teško razumjeti?

Izraz “jačaj svoju vjeru” podiže li u tebi nezadovoljstvo jer promišljaš o propovjednicima prosperiteta, tv-evanđelistima miljunašima i učenju koje nije potpuno?

Pojam vjere može ponekad biti teško razumjeti, posebno u ovom našem modernom dobu kada smo uvjetovani da vjerujemo samo ono što možemo osjetiti sa naših 5 osjetila.

Ako ne možemo vidjeti, čuti, namirisati, okusiti ili dotaknuti – tada je to sumnjivo.

A, opet, u Poslanici Hebrejima piše da je bez vjere nemoguće udovoljiti Bogu.

Jesi li to skužila? Nema nade da ćemo uopće udovoljiti Bogu ako nemamo vjeru koja raste i donosi plod u našem životu.

Ali, što je vjera?

Poslanica Hebrejima nam kaže da je to stvarnost onoga čemu se nadamo, dokaz onoga što se ne vidi. (Hebrejima 11,1)

To je čvrsto uvjerenje svega; imati povjerenje i pouzdanje.

To nije samo imenovati i primiti, vjerujući da će nam Bog dati veliki auto i veliku kuću, ili biti uvjereni da ćemo postati bogati i poznati sa velikim uredom u poslovnom svijetu.

To nije neprihvaćanje činjenice da smo bolesni. To nije negiranje da se osjećamo loše ili čak depresivno. To nije niti odbijanje priznanja da smo u strahu ili zabrinuti oko nečega – tako da se naša braća i sestre mogu složiti sa nama i moliti za mir u našem srcu.

U stvari, vjera nema uopće ništa s ovim svijetom.

To ne znači da neće biti vremena kada ćemo trebati vjeru da vjerujemo da će se Bog pobrinuti za naše potrebe i zdravlje naših tijela.

Već prije, shvatiti da vjera nema veze s time da postanemo bogati i uspješni.

Kroz cijelu Bibliju vidimo primjere velikih Božjih ljudi koji su imali nevjerojatnu vjeru usred, naoko, nemogućih situacija; a vidjeli smo i velike Božje ljude kojima je vjera trebala ojačati.

3 načina da tvoja vjera ojača

Treba li tvoja vjera ojačati?

Isus je rekao da ako imamo vjeru veličine gorušičinog zrna, možemo učiniti nemoguće. Volim misliti o vjeri kao nečemu, ne količini nečega.

Vjera je položena u tvoje srce kada si spašena. Sada mora rasti.

Mora ojačati, kao što naši mišići trebaju osnažiti.  .

1. Čitaj Bibliju

Stoga vjera dolazi slušanjem, a slušanje po Riječi Božjoj. Rimljanima 10,17

Što više čitamo Božju Riječ, ona sve više postaje materijal naših života, oblikuje naš pogled na svijet i počinje određivati naše izbore i uvjerenja.

Dosljedno i dnevno čitanje i proučavanje Božje Riječi počinje djelovati kao filter za informacije kojima smo svakodnevno bombardirani. Vjera počinje rasti u našim srcima kada odaberemo da vjerujemo više Božjoj Riječi, nego znanosti i medicini.

Vjera počinje rasti u našim srcima kako mi počinjemo imati povjerenje da će On osigurati za nas kao što je osigurao za velike ljude u Bibliji.

Hod u poslušnosti

Ako si čitala Poslanicu Hebrejima 11. poglavlje onda si vidjela da su mnogi junaci vjere bili poslušni Bogu.

Poslušnost je, sama po sebi, vjera. To je izbor da odbijemo učiniti što želimo u trenutku kako bi ispunili zapovjed nekoga tko je veći od nas.

I Bog nagrađuje poslušnost.

Možda ta nagrada nije momentalna. Ponekad se naša poslušnost prvo susretne s odbijanjem, odmakom ili kriticizmom onih oko nas.

Ali na kraju, Bog uvijek nagradi poslušnost.

Rezultat poslušnosti Bogu, čak kad to izgleda kao nešto najsmješnije što možeš u tom trenu učiniti, je mali korak vjere koji nas vodi u jaču i veću vjeru.

Usredotoči se na Boga

Nema većeg uništitelja vjere od toga da gledamo svoje trenutne okolnosti.

Nisam odvjetnik negiranja; potpuno suprotno. Ako netko ima dijagnozu raka, najgora moguća stvar je da se pretvara kao da se ništa ne događa.

Priznati svoje trenutne okolnosti i usredotočiti se na njih – to su dvije suprotne stvari.

Jednom kada smo priznali svoje okolnosti, trebamo ih predati Bogu i vjerovati da će se On proslaviti kroz tu situaciju.

Moli i traži da ti On pokaže ono što te želi naučiti kroz tu situaciju.

Traži Njegovo lice da te usmjeri kako da ideš dalje.

Ali, u svakoj okolnosti, naša usredotočenost je na Bogu, ne na našoj situaciji. Kao što se Petar počeo utapati kada je maknuo svoj pogled s Isusa, tako ćemo se i mi početi utapati u vodama zabrinutosti, straha i očaja kada maknemo svoj pogled sa Njega..

Imati vjeru ne znači uvijek da ćeš svaki put ozdraviti. Imati vjeru ne znači uvijek da financijski obrati, teška vremena, pa čak i smrti se neće pojaviti.

Imati vjeru znači kada dođu teške situacije, mi smo potpuno uvjereni da bez obzira na kraj, Bog će se proslaviti kroz to što prolazimo.

Dakle, vidiš da vjera ima jako malo s ovim svijetom i sve što ima je sa nebeskim bogatstvom – učeći da naša srca moraju bit postavljena u nebu, ne na zemlji, naše želje više usmjerene na Kraljevstvo, nego na ono čime možemo ovladati ovdje i sada na zemlji.

Leave a Reply

Your email address will not be published.Required fields are marked *

%d blogeri kao ovaj: