2 Samuelova

2. Samuelova ~ Priča o kralju ~ Grijeh kao tumor

 

Grijeh kao tumor

Prvo David, zatim njegova obitelj, zatim cijeli narod

 

“Sine moj, Abšalome! Sine moj, sine moj Abšalome! Dao Bog da sam ja umro umjesto tebe, Abšalome, sine moj, sine moj!” 2. Samuelova 18,33

 

Grijesi, mnogi ljudi ih zamišljaju kao kazne za parkiranje.  Ako ih dobiješ previše, možeš otići u zatvor. Ipak, neka, tu i tamo, nije ništa posebno.

Biblija ukazuje na grijeh kao na stanice tumora. Poneka, tu i tamo, stvarno čine razliku, često razliku između života i smrti. Stanice tumora rastu, umnažaju se i preuzimaju, mogu biti potrebne velike operacije da spase život.

Kada čitamo 2. Samuelovu od 11. do 20. poglavlja, kao da čitamo povijest o širenju tumora. U početku, David je na svom vrhuncu, pa tako i Izrael. Građanski rat je gotov, zemlja je u miru i Izrael je zakoračio u napredak kakav dotad nije znao. Bog je obećao da će Davidov potomak sigurno vladati zauvijek. Čemu se više David mogao nadati? Nastavak života trebao je biti velika proslava.

Tumor raste

Ta proslava nije nikada započela. Jedne noći, Davidov pogled je uhvatio tračak Batšebinog lijepog, golog tijela i bez razmišljanja, poslao je po nju. Da bi sve zataškao trebalo je ubiti. Nitko nije porekao da je to gadan posao: čak je i David to priznao kada ga je Natan suočio sa činjenicama. Ipak, brzo je bilo gotovo. David se pokajao. Oženio je Batšebu. Nije namjeravao opet upasti u takvu kušnju.

Ali, posljedice grijeha nisu još završile. Nepoznato Davidu, tumor se širio u njegovom kućanstvu. Davidov najstariji sin, Amnon imao je oko za lijepe žene. Prevarom je svoju polusestru Tamaru doveo u svoju spavaonicu i tada je silovao. Nakon toga, ispunjen gađenjem, samo ju je izbacio iz kuće.

David se razjario. Ali, možda  je osjetio da ga je njegov vlastiti grijeh oslabio u moralnom autoritetu te nije poduzeo ništa i nije kaznio svog sina. Prema zakonu (Levitski zakonik 18,9 i 29) Amnon je zaslužio da bude izgnan, ali nije bio kažnjen. Izgleda da je David htio samo da se sve zaboravi.

Hladnokrvna  osoba

Gotovo da je bilo zaboravljeno. Abšalom je čekao pune dvije godine da osveti silovanje svoje sestre. Tada je ubio Amnona, hladnokrvno. Opet, David je dugo žalio, ali nikako da kazni. Tugovao je nad Amnonovom smrću, ali je možda prepoznao svoju vlastitu odgovornost zbog nje. Nakon tri godine, David je dozvolio da se Abšalom nekažnjen vrati u Jeruzalem; dvije godine kasnije, kada je Abšalom ljutito tražio proces zbog ubojstva ili prihvaćanje na svoje mjesto (2. Samuelova 14,32), David ga ljubi i prihvaća potpuno.

Ponovo, tumor se gubi iz vida. Ali, nije nestao, rastao je. Sada je oholi Abšalom započeo proces stvaranja odnosa sa javnošću, zamišljen na njegovoj ljepšoj pojavnosti od svog oca, koji je već u godinama. Na kraju četiri godine, kada je Abšalom postao jako popularan, pokrenuo je državni udar. Potpuno iznenađen, David je odvučen iz Jeruzalema u pustinju.

Taj je šok izgleda probudio Davida. Iako zaprepašten i uplakan dok je napuštao grad, bio je dovoljno priseban da napravi neke mudre poteze. Kada je, na kraju, došlo do bitke, Davidova vojska je pobijedila, a Abšalom je bio uhvaćen i ubijen.

Plač za svojim sinom

Za Davida kralja, pobjeda nad Abšalomom bila je veliki uspjeh. Za Davida oca to je bila užasna tragedija. Najgore što se može dogoditi jednom ocu, dogodilo se Davidu. Njegov vlastiti sin pokušao ga je ubiti, i u tom pokušaju sam je bio ubijen. David nije mogao prestati plakati nad smrću svog sina sve dok ga Joab, njegov general, nije upozorio da tako vrijeđa svoju vojsku, one koji su se borili za njega.

David se sabrao. Malo po malo, postavio je svoje kraljevstvo u red. Poslao je riječi pomirenja pobunjenim vođama vlastitog plemena. Nagradio je one koji su ga podržali. Nije se osvetio nijednoj pobunjenoj strani i pokazao je vanredno poštenje. I druga pobuna se pojavila, ali je brzo bila zaustavljena. Izgeda da je tumor napokon zaustavljen.

Ipak, nije. U svom životu, David više nije imao problema sa pobunom, ali nakon njegove smrti, Solomon je ubio brata, za kojeg je mislio da se sprema stati na prijestolje (1. kraljevima 2,25). Nakon Solomonove vladavine, opet su se pojavile stare napetosti među plemenima.  Sjever i jug, koje je David tako pažljivo spojio zajedno, opet se razdvajaju (1. Kraljevima 12). To mogu biti posljedice kada vladar griješi. Njegov tumor ne truje samo njega, već raste i dohvati sve na vlasti i potkopava njegovo djelo.

 

Preneseno iz: The Student Bible, NIV edition, Zondervan Bible Publishers, Grand Rapids, MI.  Notes by Philip Yancey and Tim Stafford.

Leave a Reply

Your email address will not be published.Required fields are marked *

%d blogeri kao ovaj: