Uncategorized

Zamjena

Zamjena

cross

Upravitelj Pilat nije želio ovaj slučaj pred sobom. Poslao ga je pred Heroda Antipu, koji je bio tetrarh Galileje. I evo ga opet pred njim. Pred njim je stajao čovjek Isus iz Nazareta. Iza njega nalazila se razjarena židovska rulja zahtijevajući raspeće onoga kojeg su zvali “Kralj Židovski” a zazivali puštanje razbojnika.
Pilate je bio ljut; ljut što mora izaći iz svoje palače da se pozabavi židovskim vođama koji se nisu htjeli okaljati pred Pashu; ljut što se mora pozabaviti s još jednim židovskim religioznim pitanjem; ljut što zahtijevaju smaknuće ovog nedužnog čovjeka.
Značaj ove scene možda je izbjegao rimskom upravitelju; ali njegova žene je znala.“ Mani se ti onoga pravednika…” bila je njena poruka njemu.“ jer sam danas u snu mnogo pretrpjela zbog njega.”
Rulja je vikala jače jer su ih židovski vođe nagovarali na raspeće. Dva čovjeka stajala su pred upraviteljem, okrenuta narodu. Jedan je bio budan cijelu noć; lica otečena od nekoliko batinjanja; izbijan i krvav od izrugivanja; noseći na sebi vrlo skupocjeni ogrtač ljubičaste boje koji mu je dao Herod. Drugoga su tek izveli iz zatvora; poznati razbojnik; osuđen za krađu i ubojstvo. Zvao se Baraba.
Dogodit će se zamjena; zamjena koja ima utjecaj na vječnost.
“Daj nam Barabu i raspni Isusa koji je nazvan Krist,” vikao je narod!
Baraba je izbor naroda. Bar – sin; Abba – otac – sin oca. Narod viče da upravitelj pusti “sina oca” i razapne Isusa.
Dogodit će se zamjena; zamjena koja ima utjecaj na vječnost.
Isus je helenski oblik imena Jošua (Jahve je spasenje). Izrastao je u Nazaretu kao sin Josipa. Jošua bar Josip. (Jahve je dodao). To je bila njegova zemaljska obitelj. Zapravo, Josip nije bio njegov otac. On je bio začet po Svetom Duhu od djevice Marije. Njegov je otac bio Bog. Njegovo pravo ime je Isus sin Božji – Jošua bar Jahve.
Upravitelj Pilat sprema se na zamjenu Barabe (sina oca) za Jošuu (Jahve je spasenje) bar Jahve.
Možeš li zamisliti?
Bog će dozvoliti da“sin oca” bude oslobođen, baš kao da nije učinio ništa loše. Dozvoliti će da potpuno nedužan “Isus sin Božji” bude osuđen, ismijavan i usmrćen. Nedužan je zamjena za krivca. To je slika onoga što se događa u trenutku nebeske duhovne stvarnosti. Pravedan osuđen u ime nepravednoga!
Uhvatili ste značaj? Shvaćate li što ovo znači?
Kad smo nanovo rođeni, vi i ja više NE MORAMO živjeti po našem starom identitetu. Više niste Baraba – sin vašeg oca koji živi po bezakonju, grijesima i generacijskim prokletstvom predaka. Vi ste Bar Jahve – sin Boga. Isus je rekao,“ A onima koji ga primiše
podade moć da postanu djeca Božja: onima koji vjeruju u njegovo ime ” (Ivan 1:12).
Imate novi identitet s novih predcima. Više ne morate živjeti po tijelu i starom identitetu. Nikad niste bili zlostavljani. Nikad niste bili silovani. Nikad se niste napili. Nikada niste bili natovareni. Nikada niste bili preljubnici. Nikad niste bili lažac ili lopov. Potpuno ste novo stvorenje po sili tog istog Duha koji je uskrisio Isusa od mrtvih. Zamjena je izvršena. Otkupljeni ste! (Rimljanima 8:11-24; 2. Korinćanima 5:17-19).

Leave a Reply

Your email address will not be published.Required fields are marked *

%d blogeri kao ovaj: