Uncategorized

Što ako vaš suprug nije vjernik?

Čitateljica je napisala:

Draga Courtney,

Mlada sam kršćanka i moj muž nije vjernik. Pročitala sam Izreke 31 i 1 Petrovu, ali smatram da je stvarno teško sprovesti to u praksi. Ja se molim da moj muž spozna Boga, ali želim znati kako biti dobar primjer, ohrabriti ga i potaknuti ga da traži Gospodina. Imaš neki prijedlog?

Natalie, 35, London, Engleska

 

slika blog- muž nevjernik

 

 

Zamolila sam prijateljicu Deannu da podijeli svoju mudrost danas:
Deanna piše ~

 

Biti u braku s nevjernikom je težak put za proći. Ali želim vam savjetovati da se može imati sretan, ispunjen brak s mužem nevjernikom. Ne samo da se može preživjeti svoj duhovno neprilagođen brak, već se zapravo može napredovati u njemu.
14. studenog, ja (Deanna) proslavila sam 28 godina braka sa svojim voljenim nevjernikom. Bog je morao učiniti nešto silno u mom srcu i ja sam upoznala mog Gospodina i Spasitelja na bliskoj razini i Bog me učio kako biti pobožna supruga čovjeku kojeg nisu zanimale duhovne stvari. Stih mog života je: ” Sve mogu u Onome koji me jača!.” (Fil 4,13)

Gledajući unatrag na sve te protekle godine željela bih podijeliti s vama neke od zamki unatoč kojima brak može uspjeti:
Prvo, imala sam stav “svetija od tebe”. Držala sam da sam bolja od njega jer sam kršćanin, a on nije!! Jao!!!

Božja riječ kaže: Fil 2: 3-4 ” nikakvo suparništvo ni umišljenost, nego – u poniznosti jedni druge smatrajte višima od sebe. ne starajte se samo svaki za svoje, nego i za ono što se tiče drugih. “

 

Drugo, imala sam prosudbeni stav. Često sam u mislima bila kritična prema njegovim djelima i riječima.

Pitala sam se kako moj muž koji ne traži Boga može govoriti u moj život! Koristila sam sarkazam kao oružje. Izigravala sam mučenika i tretirala svoj brak kao križ koji moram podnositi u tom nejednakom jarmu. Nisam se odnosila prema mužu s poštovanjem. U Efežanima nam ne daje mogućnost ne poštivanja naših muževa. Ne piše “ako on to zaslužuje”, ili “ako se osjećate kao da”, “ako je on kršćanin ili ne” – već samo da poštujemo naše muževe – točka!

(Efežanima 5:33 ” Dakle, neka svaki od vas ljubi svoju ženu kao samog sebe, a žena neka poštuje svog muža.”)

bride-sitting

Moj fokus je bio na mojim okolnostima.
Usredotočila sam se na negativne osobine svog muža.
Usredotočila sam se na moju bol i bol mog srca koju sam osjećala dok sam sjedila u crkvi sama … opet. Gledajući okolo sa zavišću na sve parove želeći da moj muž bude pored mene.
Usredotočila sam se na teret da budem duhovni vođa u svojoj kući.
Usredotočila sam se na njegovu nedovljnu duhovnu potporu jer ponekad moralna podrška nije bila dovoljna.
Usredotočila sam se na to da moja djeca nemaju tatu vjernika. Usredotočila sam se na težinu poučavanja i njegovanja duhovnog odgoja naše djece.

Usredotočila sam se na bol i očaj kad sam osjetila da je moj sin tinejdžer odlučio ne ići u crkvu a njegov izgovor je bio: “Tata ne ide, pa ne moram ni ja.”

Usredotočila sam se na strah koji bi rastao u meni kad bih se suočila sa stvarnošću da moj muž možda nikada neće moći prihvatiti Isusa Krista kao svog Spasitelja. Taj strah poticao je moje taktike manipulacije i spletke u pokušajima da moj muž uvidi svoju potrebu za Spasiteljem! Najednom, osjećala sam se odgovornom za njegovo spasenje !!!
Usredotočila sam se na moju samoću i duhovnu izolaciju.
Usredotočila sam se na duboku, duboku bol u srcu  da neću biti u mogućnosti dijeliti ništa duhovno s mojim mužem. Da, mogla bih mu reći kako je Bog odgovorio na molitvu ili kako je Božja riječ dotaknla moje srce, ali on ne razumije. (1 Korinćanima 2,14)
Usredotočila sam se na čežnju za danom kad bismo zajedno mogli obožavati i radovati se u tome kako nas je Bog blagoslovio.
Sve te želje i jake emocije su valjane i prave, ali moj fokus je bio kriv.
Moj fokus se morao promijeniti od mojih okolnosti k Isusu. Umorila sam se biti očajna. Htjela sam to izobilje života o kojem sam čitala u Bibliji. Počela sam vapiti Bogu i moliti ga da promijeni moje srce. Tražila sam od Boga da mi pomogne umrijeti sebi i počela svjesno donositi odluku da se pokorim i podložim Bogu. To mi je omogućilo da imam podložan stav prema mom mužu, također.

 

 

Molila sam Boga da obnovi moju ljubav i strast prema mom suprugu.
Molila sam Boga da mi pokaže kako da poštujem svog muža kad se tako ne osjećam ili nisam osjećala da on to zaslužuje.

Snagom Duha Svetoga sam bila u mogućnosti voljeti i služiti mužu s radošću, stavljajući njegove potrebe iznad mojih. Kad se osjećam nervozna, usamljena ili ljuta vapim mojoj Stijeni i Otkupitelju. U Kristu ja mogu biti blaga i susretljiva i želim biti blagoslov mom mužu. Kad ne uspijem, molim za oprost i pokušam ponovno. 1 Ivan 1: 9, Psalam 116: 1-2

Dakle, kako se nositi s mužem koji ne vjeruje, što učiniti?
1Petrova 3: 1-4 veli: ” Tako i vi, žene, pokoravajte se svojim muževima: ako su neki od njih možda neposlušni Riječi, da i bez riječi budu pridobiveni življenjem vas žena, pošto promotre vaše bogoljubno i čisto življenje. Vaš nakit neka ne bude izvanjski – pletenje kose, kićenje zlatom ili oblačenje haljina. Nego: čovjek skrovita srca, neprolazne ljepote, blaga i smirena duha. To je pred Bogom dragocjeno.
Ostati u Kristu omogućuje vjernoj ženi da živi i napreduje u sretnom braku s mužem nevjernikom.
Riječ je o dnevnoj rutini, ponekad iz minute u minutu, kojom se oslobađamo sebičnih načina, zatim opraštanje, ne zanemarujući Božju riječ ili tiho vrijeme sa svojim Spasiteljem i biti poslušan Božjoj riječi i moliti, moliti, moliti. (Ivan 15)

 

bride 2

Ovdje su neki praktični načini za primjenu Božje riječi:
1. Parafrazirajući 1. Petrovu 3:1 Drži usta zatvorena, dopusti tvojim postupcima da govore o Božjoj ljubavi. Čekaj da te Duh Sveti potakne na govor.
2. Pročitaj ili studiraj Bibliju, druži se s prijateljima kršćanima i uči svoju djecu Božja načela kad on nije u blizini.
3. ” Ali htio bih da znate: svakomu je mužu glava Krist, glava ženi muž, a glava Kristu Bog.” 1 Kor 11: 3
To je vrlo važno da tvoj suprug zna da ti je on VAŽNIJI od crkvenih aktivnosti i prijatelja.
4. Prvo predaj svoje nezadovoljstvo, ljutnju, usamljenost ili povrijeđene osjećaje Bogu. Izlij svoje srce Njemu i dopusti Kristu da umiri tvoje srce i iscijeli tvoje rane. Zatim, ako je potrebno, riješi situaciju sa svojim mužem. (Ps 62: 8)
Za više ohrabrenja preporučujem knjigu “Beloved Unbeliever” a napisala je Jo Berry.
Nemoj gubiti nadu. Nakon 27 godina molitve moj muž je prihvatio Krista kao svog Spasitelja !!!!!

~ Deanna

_________________________________________________________________
Volim Deannino svjedočanstvo! Ona je prava žena po Titu 2 i nakon 27 godina, Bog je odgovorio na njezine molitve!

Uključi se:
Imaš li / ili si imala muža nevjernika? Kako bi potaknula Natalie?

 

Hodajte s Kraljem!

Courtney

1 Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.Required fields are marked *

%d blogeri kao ovaj: