Uncategorized

Nebo je stvarno: Što Biblija govori o nebu?

 

{Izlazak 26-30}

Postoji mnogo knjiga napisanih o nebu koje se nalaze na popisu najprodavanijih knjiga. Jasno, jer ljude zanima što dolazi nakon života. No radije da poslušaju priču staru 4 godine ili da slušaju od “Dječaka koji se vratio s neba“, koji je nedavno objavio da je lagao i nije otišao na nebo – preporučujem da pogledamo u Božju riječ i vidimo štoheavenly,_god_beams,_aerial,_spiritual on veli o svom Prebivalištu.
Dok čitamo Izlazak 26-30 ovaj tjedan, možda se osjećate malo poklopljeni svim detaljima gradnje Šatora od sastanka…. No pogledajmo što veli Hebrejima 8:5 o ovome što smo čitali.
Služio je kao sjena nebeskih stvarnosti. Jer kad je Mojsije trebao podignuti šator, Bog ga je ovako uputio, “ Pri gradnji Prebivališta i svega u njemu postupi točno prema uzorku koji ti pokažem.”
Šator od sastanka bio je točna replika nebeskih stvari. Vidimo djelić neba u Izlasku 26-30.
Zbog toga je Bog Mojsija upozorio da sve načini prema uzorku koji mu je pokazan na planini. (Izlazak 25:9)
Doista!
Pošto je ovo blog post, a ne knjiga – naš pregled simbolike biti će samo kratak a ne sveobuhvatan. Hajde da zaronimo i pogledamo što nam se na prvi pogled nudi .

Bog veli Mojsiju u Izlasku 25:3-7 da sakupi stvari za Šator:
“3primajte ove darove: zlato, srebro i mjed; 4ljubičasto, crveno i tamnocrveno predivo i prepredeni lan; 5učinjene ovnujske kože, pa fine kože; bagremovo drvo; 6ulje za svjetlo; mirodije za ulje pomazanja i miomirisno kađenje; 7oniks i drugo drago kamenje koje će se umetnuti u oplećak i naprsnik.”
Prvo će koristiti materijale poput zlata, srebra, bronce za gradnju Šatora.
Zlato je simbol čistoće i božanstva Boga.
Otkrivenje 21:21 govori o nebu: “A gradski trg – čisto zlato, kao prozirno staklo.”
Srebro predstavlja otkupljenje.
Isus je bio prodan za 30 srebrnjaka od Jude. Srebro se ne spominje u nebu jer je otkupna cijena za nas plaćena Kristom.
Bronca predstavlja sud.
Žrtvenici su načinjeni od bronce da izdrže visoku temperaturu vatre žrtvi.
Potom koriste boje: plavu, ljubičastu i crvenu.

Plava predstavlja nebeske odlike Božjeg prijestolja.

Ezekiel 1:26-28 govori nam da Božje prijestolje izgleda poput safira (plavi).
“ Ispod svoda nad njihovim glavama bijaše nešto kao kamen safir, poput prijestolja: na tom kao prijestolju, gore na njemu, kao neki čovjek. 27I vidjeh kao sjajnu kovinu, iznutra i uokolo kao oganj; od njegovih bokova naviše i od njegovih bokova naniže nešto poput ognja i blijeska na sve strane. 28Taj blijesak na sve strane bijaše poput duge što se za kišnih dana javlja u oblaku. To bijaše nešto kao slava Jahvina. Vidjeh, padoh ničice i čuh glas koji mi govoraše.”

Ljubičasta je boja kraljeva.

Crvena predstavlja krv koja je prolivena za nas.

Trebali su koristiti fini lan. Otkrivenje 19:6-8 govori da mi – Kristova zaručnica – u nebu budemo obučeni u tanan lan. Pogledajmo što to znači:
6I začuh kao glas silna mnoštva i kao šum voda mnogih i kao prasak gromova silnih:
»Aleluja!
Zakraljeva Gospod,
Bog naš, Svevladar!
7Radujmo se i kličimo
i slavu mu dajmo
jer dođe svadba Jaganjčeva,
opremila se Zaručnica njegova!
8Dano joj je odjenuti se u lan tanan,
blistav i čist

Zatim trebaju kože ovnova i jaraca obojene u crveno.
Na dan pomirenja poslan je jedan jarac koji je odnio sve grijehe Izraela. To je slika Krista koji je odnio naše grijehe.

Sjećate se priče Abrahama i Izaka na planini? Tamo se u grmlje zapleo ovan, koji je postao zamjenska žrtva Gospodu toga dana. Crveno obojena koža ovnova slika je Isusa Krista spasitelja!

Nakon toga su morali skupiti dragi oniks (jaspis) i druge dragulje. Pogledajmo sliku neba u Otkrivenju 21:18-21 – ovako govori:
Zidine su gradske sagrađene od jaspisa, a sam grad od čistoga zlata, slična čistu staklu. 19Temelji su gradskih zidina urešeni svakovrsnim dragim kamenjem: prvi je temelj od jaspisa, drugi od safira, treći od kalcedona, četvrti od smaragda, 20peti od sardoniksa, šesti od sarda, sedmi od krizolita, osmi od berila, deveti od topaza, deseti od krizopraza, jedanaesti od hijacinta, dvanaesti od ametista. 21Dvanaest vrata – dvanaest bisera: svaka od svoga bisera. A gradski trg – čisto zlato, kao prozirno staklo.

Samo smo ogrebali površinu dubine onoga što čitamo ovaj tjedan. Postoji još toliko simbolike ovdje naročito kod Kovčega Saveza, stola za prinesene kruhove, svijećnjaka, brončanog žrtvenika, ulja za svjetiljke, odjeće svećenika. Sve se to spominje u Otkrivenju i slika su nebeskih stvarnosti svetišta kojeg ćemo jednog dana vidjeti svojim očima.

Predivno!

Vidimo da Evanđelje ne počinje u Novom Zavjetu s Matejom – već je isprepleteno od Postanka do Otkrivenja. Još ćemo govoriti o Šatoru od sastanka i njegovom simbolizmu jer se često ponavlja u Bibliji.
Ako želite saznati više, ohrabrujem vas da zaronite u Riječ i proučavate same o ovoj simbolici uz biblijske komentare. Moj omiljeni je Matthew Henry Commentary. (besplatan na webu!)
No za sada – stanimo i divimo se našem Bogu! Slavimo ga na koljenima danas!
33O dubino bogatstva, i mudrosti, i spoznanja Božjega! Kako li su nedokučivi sudovi i neistraživi putovi njegovi!

34Doista, tko spozna misao Gospodnju,
tko li mu bi savjetnikom?
35Ili: tko ga darom preteče
da bi mu se uzvratiti moralo?

36Jer sve je od njega i po njemu i za njega! Njemu slava u vjekove! Amen
Rimljanima 11:33-36
Hodajte s Kraljem,

Courtney

Leave a Reply

Your email address will not be published.Required fields are marked *

%d blogeri kao ovaj: